2013. augusztus 17., szombat

Bréking Nyúz: Egy új hagyományőrző csapat a láthatáron!

Üdvözlet újra mindenkinek! 

Jól eltűntem az utóbbi időben, aminek egyetlen oka volt: Közös erővel, többen összefogva nekifogtunk egy olyan terv megvalósításának, aminek már most nagyon pozitív visszhangja kelt, ez pedig a Magyar Néphadsereg, később a Magyar Honvédség ejtőernyős, csapatfelderítő, mélységi felderítő katonái előtt tisztelgő, remekül csengő nevű MN-MH Ejtőernyős Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör életre hívását jelenti. Ez a logónk:


Mint sejthetitek, a célunk az 1950-1990 között szolgált magyar katonáknak igyekszünk emléket állítani. Valamint annak az elit fegyvernemnek, amelyről máig sok legenda, tévhit, viszont nagyon kevés konkrét információ ismert, legalábbis ami a köztudatba került részt illeti. 
A Baráti Kör ötlete először 2013. május 26-án az I. Hadi Kulturális Fesztivál alatt, illetve után merült fel, amikor öten összeálltunk, megpróbálni, hogyan fogadják a rendezvény nézői, és a hagyományőrző cimborák egy ilyen formáció porondra lépését. Ekkor még természetesen magunkra is csak "alkalmi felderítő harci kötelékként" gondoltunk, ám a SZERVEZŐK és a RÉSZTVEVŐK (így csupa nagy betűvel, mert hihetetlen lelkesedéssel, aktivitással, és odaadással dolgoztak mind), és nem utolsó sorban a Közönség felől érkező pozitív visszajelzések után úgy döntöttünk, megnézzük mire megyünk egy szinttel feljebb. 


Így Tapolca után elkezdtünk ismerősöket, segítőket keresni, akik tanácsokkal, útmutatással, szakértelemmel segítették és segítik most is a munkánkat. Mivel a tapolcai "kísérleti keretből" mind az öten valamilyen szinten-formában benne voltunk már a katonai hagyományőrzésben, megvolt az az alap, amire építhettünk, és azok az ismeretségek, barátságok, amik megkönnyítették a kezdetet. Felsorolni is nehéz lenne, hányan hányféleképp segítették már a munkánkat önzetlenül, egészen eddig a pillanatig, amikor ezeket a sorokat írom. 
A "tanulás" folyamata most is tart, folyamatosan alakul a közös gyűjtemény, ám az első fokozaton túl vagyunk, hiszen augusztus 10-én, egy közös gyűlésen úgy döntöttünk, hivatalosan is megalakulunk. Már a helyszín is történelmi tartalommal bír, hiszen a Harminckettesek terén, Budapest 272 éves múltra visszatekintő, számtalanszor átszervezett háziezredéről elnevezett téren gyűltünk össze egy baráti hangulatú délutánra, ahol lefektettük azokat az alapelveket, melyek szerint most is fejlődünk.
A következő lépést a folyamatos szellemi és anyagi (gyűjteményi) gyarapodás mellett az jelentette, mikor a találkozó után szinte azonnal a nyilvánosság elé léptünk. Egy hete működik a Baráti Kör nyilvános Facebook-oldala, ahol nagy meglepetésünkre, és örömünkre, a hajdani felderítők voltak az elsők, akik üdvözölték a kezdeményezést. Máig tőlük kapjuk a legőszintébb kritikákat, és a legtöbb segítséget is.

A jelenlegi célunk annak a körülbelül négy évtizednek a minél alaposabb megismerése, és bemutatása, amit képviselünk, ehhez pedig mind tárgyi téren, mind pedig tudásban folyamatosan fejlődünk. Jelenleg azoknak a szakirodalmaknak az összegyűjtésén dolgozunk, amiknek a segítségével a lehető legpontosabban feleleveníthetjük az általunk képviselt korszakokat. Szerencsére ebben viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen mindenről létezik szabályzat, leírás, visszaemlékezés, csak meg kell találni. Egyszóval folyamatosan épülünk, szépülünk, sok ismerős képet is láthattok majd az albumokban, és sok újdonságot is!

Minden kedves Olvasómat szeretettel várjuk a jövőbeni rendezvényeinken, amikről a facebook-on adunk hírt. Osszátok meg a barátokkal is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése