2013. július 9., kedd

Hírhalászat: Lengyel elismerés a roncskutatóknak

Most nem az enyém a főszerep a saját blogomon, és ennek tiszta szívből örülök, mivel a következő hírt láttam az interneten:

"Magas lengyel állami kitüntetésben részesült a minap Magó Károly. A „Bene Merito” érdemjelet Radosław Sikorski, a Lengyel Köztársaság külügyminisztere budapesti látogatása alkalmával adta át – mások mellett – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis zászlósának, a Szolnoki Repülőmúzeum munkatársának.



(...) A 'Bene Merito' (Jószolgálati Érdemérem) kitüntetést a Lengyel Köztársaság külügyminisztere a hazai és a külföldi állampolgároknak adományozza Lengyelország nemzetközi pozíciójának erősítésében végzett munkájuk elismeréseként. 

Az érdemjelet idén három magyar állampolgár kapta meg. Az egyik, Kovács Vilmos ezredes, a Budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, aki régóta elkötelezett ápolója a lengyel-magyar hadtörténeti örökségnek. Kovács Vilmos méltatásában elhangzott, hogy nagy elismerés illeti meg többek között azért a kiállításért is, amely a lengyel-magyar hadtörténeti kapcsolatokat nagy szakmai igényességgel mutatja be a Hadtörténeti Múzeumban.
Ennek a tárlatnak egy része egyébként a Szolnoki Galériában jelenleg is megtekinthető. Az ezredes segítségével és támogatásával vált lehetővé az is, hogy a jelentős történeti és eszmei értékű, lengyel gyártmányú Mors géppisztoly hazatérhessen Lengyelországba. Elhangzott, hogy az 1930-as években gyártott, 9 milliméteres, ritka géppisztoly átadása a magyar és a lengyel katonai múzeumok együttműködését szimbolizálja.
A két másik kitüntetett személynek is jelentős, a lengyel történelemhez, a lengyel honvédelem és a lengyel-magyar barátság hagyományaihoz való értő és érzékeny viszonyulás elismeréseként, valamint nagy történeti értékkel rendelkező tárgyi emlékek felkutatásának elismeréseként ítélte oda a kitüntetést a külügyminiszter. Magó Károly zászlós, a Magyar Roncskutató Egyesület titkára és Galambos Gábor, a történelem iránt érdeklődő civil személy kutatták fel ugyanis annak a lengyel légierőhöz tartozó Halifax repülőgépnek a roncsait, amelyet 1944. augusztus 26-án Magyarország fölött lőttek le, miközben Varsóba tartott, hogy a harcoló fővárosnak segítséget vigyen. (...)"

Tiszta szívemből gratulálok a kitüntetést elnyerő három szakembernek, és kívánok erőt, egészséget a további munkájukhoz is!

A teljes cikket itt olvashatjátok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése